Friday, August 20, 2010

SI "KELENTOG" DAN ANAKNYA SI "BOH HONG KUAT"

BAPAK BOREK ANAK RENTIK..!

Sekadar berkongsi cerita dengan hangpa semua..tiada kena mengena dengan sesiapa...Ada suatu kesah (bukan blogger al-kesah ya..!) seorang kaki kelentong yang cukup tersohor dengan tipu muslihat nya baik dalam urusan perniagaan mahupun dalam kehidupan harian, sesuai benar dengan nama nya " ti pu olag" memang dalam dunia tiada siapa yang boleh tanding kehebatan si penipu ni hingga la pada suatu hari si kelentong p berkhelah di sungai bersama anaknya...di "lata kinjang" tapah perak.

Terdetik di hati si kelentong nie untuk menguji anak kesayangan yang bernama "boh hong kuat" lalu si kelentong nie terjun ke dalam sungai sambil menyelam..agak lama si kelentong nie menyelam tak jugak timbul2 hampir setengah jam ! membuat kan si anak "boh hong kuat" menjadi risau..setelah hampir sejam baru lar timbul si kelentong ni di permukaan.

Lalu bertanya si anak "boh hong kuat" pada ayah kesayangan nya..apa ayah dok buat lama sangat di bawah tuu..! dengan penuh bangga dan penuh confident si kelentong menjawab..di bawah tu macam2 adaaaa..! ada kfc, mc d, kedai mamak pun ada ! macam2 makanan ada ! tu sebab ayah lama menyelam di dasar sungai tu..kalau tak percaya p la tengok sendiri kata si kelentong pada anak nya...

Dengan kembang hidung dan penuh rasa bangga serta berani si "boh hong kuat" pun terus terjun tanpa usul periksa kata si ayahnya...Poommm..! berdentum bunyi...! tidak sampai beberapa saat si anak "boh hong kuat" timbul di permukaan dengan kepala berlumuran darah..lalu si ayah bertanya awat kepala hang berdarahh..?? dan di jawab anak nya..tuu..lar ayah masa makan tadi ayah tak bayaq depa katok kepala saya dengan merton terus berdarah...padahal terkena batu sungai..!

Moralnya disini ! aku pun tak tau..tapi pada aku rumusan kisah tadi boleh la di ibaratkan se hebat mana si kaki kelentong rupa2 nya ada lagi hebat daripada nya malah anak nya sendiri..mana tidak tumpah nya kuah kalau tidak ke nasi..atau pun "bapa borek anak rintek" melainkan kalau tak habis kelongkang la jawab nya...Hidup ini sementara... hari ini kita menipu orang esok lusa kita pula yang terkena kalau tidak pun pada anak2 cucu si "kelentong" tak kaya mana pun makan hasil tidak berkat dapat zuriat pun kaki kelentong jugak. Tuhan itu kan maha adil lagi bijaksana..! Renung2 kan la bersama..

Sekian..
Pillow N For Sale RM

Sepasang tekat (pillow end) untuk di jual RM, bersaiz besaq..! ditengah nya seperti "pending" daripada tembaga dan terdapat motif bunga ditengah nya. Condition memang cantik tidak rosak ataupun terkoyak. Menarik jika di framekan untuk hiasan dinding atau sebagainya.

SOLD !


SOLD
Bagi yang berminat sila call bila-bila masa di talian 013-3660616 dan setiap item yang terjual RM 10 dari hasil jualan akan di ambil untuk tujuan amal. (NO SMS PLEASE).

Tea Set For Sale RM

Tea set kangkung untuk di jual RM, condition cantik. Teko jenis kalau tidak silap aku minggu sudah ada aku juai tapi saiz nya kecil sedikit tapi hak teko nie saiz nya besaq..memang cun..!

SOLD !


SOLD !


SOLD !

Bagi yang berminat sila call bila-bila masa di talian 013-3660616 dan setiap item yang terjual RM 10 akan diambil dari hasil jualan untuk tujuan amal. (NO SMS PLEASE).

Teko For Sale RM

Teko untuk di jual RM, condition seperti yang di lihat. Set nie pun cantik kalau lengkap.


SOLD !


SOLD !


SOLD !

Bagi yang berminat sila call bila-bila masa di talian 013-3660616 dan setiap item yang terjual RM 10 akan di ambil dari hasil jualan untuk tujuan amal. (NO SMS PLEASE).

Tea Set Geisha For Sale

Tea set geisha untuk di jual RM, hanya tu saja aku dapat. Condition seperti yang di lihat.


SOLD !


SOLD !


SOLD !

Bagi yang berminat sila call bila-bila masa di talian 013-3660616 dan setiap item yang terjual RM 10 akan diambil dari hasil jualan untuk tujual amal. (NO SMS PLEASE).

Creamer Satsumi For Sale RM 100

Creamer untuk di jual RM 100, bagi sesiapa yang collect set satsumi nie tentu nampak pelik creamer nie..mana tidaknya kepala naga pada penutup dah patah..! aduhh..sayang betoi..! Walau pun patah kadang2 berguna juga.

P/S : Terima kasih saudara TAJ dan blogger mamayana di atas info dan pembetulan yang di berikan pada N3 creamer satsumi nie..lontaran pandangan anda amat saya hargai.
Bagi yang berminat sila call bila-bila masa di talian 013-3660616. dan setiap item yang terjual RM 10 akan di ambil dari hasil jualan untuk tujuan amal. (NO SMS PLEASE).