Sunday, October 31, 2010

PENYEDIAAN TANAMAN DALAM AIR


Hari ini aku nak berkongsi cerita dengan hangpa semua dalam "sudut keras tangan" aku minggu ni..PENYEDIAAN TANAMAN DALAM AIR" . Tentu hangpa biasa ternampak mungkin juga saja tak pandang bekas seramik kecil ini, samada tergolek di belakang rumah atau menjadi tempat penginapan 5 star nyamuk ades membiak..! Kalau dahulu bekas sebegini depa letak "tauchu"asam " kini hangpa boleh upgrade untuk hiasan yang menarik tanpa perlu menggunakan modai yang banyak atau mungkin juga boleh dapat di sekeliling persekitaran rumah. Cara nya begini..Hangpa perlu menyediakan sejenis tanaman hiasan seperti pokok duit2 nie ataupun pokok keladi kuda yang sewaktu denganya jika berhajat untuk hiasan di dalam rumah. Kalau di luar sebarang spesis pun boleh. Kalau  beli lebih kurang RM 5 keatas bergantung pada besar pasu plastik tu atau pun lebat nya tumbuhan tersebut ! tapi kalau di kampung memang tumbuh bersepah di belakang rumah..modai pun tak keluaq cuma keluaq tenaga saja.


Pada peringkat seterusnya keluarkan pokok dari pasu serta asingkan tanah dari akar, se elok2nya hangpa basuh ! tapi awas jika pilih tanaman pokok keladi sebagai hiasan memang cari nahas pegang akar dengan tangan..kalau kena gaataalll...!!! mmmm...memang sodap mengaruu..!! dan.....setelah di basuh bersih ini lar rupanya..Maka bertemu lah si bekas seramik comel ini dengan si pokok duit2 sebagai hiasan di dalam rumah atau pun di meja makan dan jangan lupa letak ubat jentik2 dalam bekas seramik tersebut.  Bagi budget "cipot' macam aku ! ini sudah cukup menarik mata memandang..

Sekian buat adek2 yang ber umur bawah 12 tahun.. pasti boleh buat..! ini kan pula mak ayah anda..daripada memerap di rumah hujung minggu nie dengan koleksi peribadi ! maka ringan2 kan lar jari jemari anda di halaman rumah bersama insan tersayang..

Selamat mencuba..! memang anak2 kita pun reti buat..
  • Modal beli bekas seramik RM 5 - RM 45
  • Pokok RM 5 - RM 12
  • (Atau mungkin juga free..! bahan2 yang ada di sekeliling)

No comments:

Post a Comment